Csepp-Kőker Kft.
Közel a természethez...

{slider title="Miben különbözik a terméskő burkolat a műkő burkolattól?" open="false"}A természetes kő nevéből adódóan mindenhol, minden kivitelben természetes hatást kelt, szemben a betonból és egyéb mesterséges anyagokból készült burkolatokkal, amik tömeggyártásban, formába öntve és színezve készülnek. A műkő burkolatok sokszor drágábbak, mint a természetes kövekből készült versenytársaik, de még ha egyik-másik olcsóbb is, szembetűnő, hogy csak utánzat.

{slider title="Mennyire tartós a terméskő burkolat?"} Egy terméskő burkolat szakszerű telepítés és megfelelő kezelés esetén évtizedekig, de akár évszázadokig is megmaradhat attól függően, hogy milyen anyagról van szó. A kő az egyik legidőtállóbb anyag a földön, a jelenleg megvásárolható darabok is akár több ezer évesek lehetnek.

{slider title="Milyen színekben kaphatóak a terméskő burkolatok?"} A természetes kövek számtalan színben, illetve színárnyalatban fellelhetők a természetben, ebből adódóan mindenkor egyedi, varázslatos megjelenést és hangulatot teremtenek az életterekben. A különböző színű terméskövek vegyesen történő felhasználása újabb és újabb lehetőségeket ad, hogy különleges, exkluzív külső- és belső tereket alakíthassunk.

{slider title="Miben különbözik a terméskő burkolat a műkő burkolattól?"} A természetes kő nevéből adódóan mindenhol, minden kivitelben természetes hatást kelt, szemben a betonból és egyéb mesterséges anyagokból készült burkolatokkal, amik tömeggyártásban, formába öntve és színezve készülnek. A műkő burkolatok sokszor drágábbak, mint a természetes kövekből készült versenytársaik, de még ha egyik-másik olcsóbb is, szembetűnő, hogy csak utánzat.

{slider title="Mennyire tartós a terméskő burkolat?"} Egy terméskő burkolat szakszerű telepítés és megfelelő kezelés esetén évtizedekig, de akár évszázadokig is megmaradhat attól függően, hogy milyen anyagról van szó. A kő az egyik legidőtállóbb anyag a földön, a jelenleg megvásárolható darabok is akár több ezer évesek lehetnek.

{slider title="Milyen színekben kaphatóak a terméskő burkolatok?"} A természetes kövek számtalan színben, illetve színárnyalatban fellelhetők a természetben, ebből adódóan mindenkor egyedi, varázslatos megjelenést és hangulatot teremtenek az életterekben. A különböző színű terméskövek vegyesen történő felhasználása újabb és újabb lehetőségeket ad, hogy különleges, exkluzív külső- és belső tereket alakíthassunk.

{slider title="Mivel kell számolni természetes kőburkolat választásakor?"} Számolni kell azzal, hogy általános háztartási tisztítószerekkel nem lehet tisztítani a természetes kőburkolatot, mert károsíthatják a felületet, foltok alakulhatnak ki rajta. Figyelni kell, hogy természetességéből adódóan több kő viszonylag puha, és ütés, nyomás következtében sérülhet. Az ilyen károkat lehetséges javítani, de az eredeti állapotot nagyon nehéz visszaállítani. Ha teljesen hibátlan, sima felületet szeretne, akkor szerencsésebb műkő burkolatot választania.

{slider title="Milyen formájú terméskő burkolatok kaphatók a Csepp-Kőker Kft-nél?"} Telephelyünkön a következő kategóriákat találhatják meg vásárlóink:
Szabálytalan: a természetes burkolókő mindkét felülete hasított, azaz viszonylag sima, de nem annyira, mintha vágva és csiszolva lenne.
Félszabálytalan: szabálytalan szélek + 1 vagy 2 egyenesre vágott szél, a ragasztás felöli és a látható oldal hasított (természetes felület).
Félszabályosra vágott: a ragasztás felöli és a látható oldal hasított (természetes felület), a 2 nem látható oldal vágott (sima felület), végek egyenetlenek.
Szabályosra vágott: 4 egyenesre vágott szél, a ragasztás felöli és a látható oldal kézel hasított (természetes felület).
Mediterrán: mediterrán 1 oldalon vágott, 1 oldalon hasított: a ragasztás felöli oldal vágott (sima felület), a látható oldal hasított (természetes felület), a 2 nem látható oldal kézzel hasított (természetes felület), végek egyenetlenek. Mediterrán 2 oldalon hasított: a ragasztás felöli és a látható oldal géppel hasított (természetes felület), a 2 nem látható oldal kézzel hasított (természetes felület), végek egyenetlenek.
Sprengelt: szabályosra vágott sprengelt: 4 egyenesre vágott szél, a ragasztás felöli oldal vágott (sima), a látható oldal hasított, körbe a szélek mentén élek lehasogatva.
Kockakő: minden oldal hasított (természetes felület), járófelület négyszög alakú.

{slider title="Csak standard méretekben rendelhetők a terméskő burkolatok?"}...

{slider title="Mitől függ egy kőburkolat ára?"} Ennek sok összetevője van, figyelembe kell vennünk, hogy a kő honnan érkezik, mennyire könnyen beszerezhető, milyen árnyalatokban elérhető. Befolyásolja az árat a kő minősége, keménysége, mennyire egyszerű vagy éppen nehéz belőle a különféle formájú kőtermékeket levágni, mennyi hulladék keletkezik közben, stb. Továbbá befolyásoló tényező a forma is – egy szabálytalan kőtermék olcsóbb, mint egy szabályosra vágott, hisz utóbbi sok munkával jár.

{slider title="Hogyan, mivel szállítható a terméskő?"} A nálunk vásárolt terméskövet nagy mennyiség esetén kérésre házhoz szállítjuk. A házhozszállításban a Csepp-Sped Kft. járművei vannak segítségünkre. Ha a vásárló nem kér kiszállítást, abban az esetben kis mennyiség kényelmesen szállítható személyautóval is, nagyobb mennyiséget pedig platós autóval, darus kocsival lehet saját módon elszállítani. A felrakodásban minden esetben segítünk.

{slider title="Vásárlás előtt meg tudom nézni a terméskő burkolatot valahol?"} Sóskúti telephelyünkön bemutató táblákon minden terméskő burkolatunk megtekinthető. A kalodákban, raklapokon, illetve az állványokon elhelyezett köveket az érdeklődők kézbe vehetik, és válogathatnak is a különféle árnyalatokból. Minden lehetőséget megadunk, hogy vásárlóink könnyen el tudják dönteni, milyen burkolatot szeretnének.

{slider title="Lehet válogatni a kőrakatok között?"} Igen, lehet válogatni, de kizárólag az egységrakományok megbontása nélkül.

{slider title="Mennyire sima a terméskő felülete?"} Szabálytalan: a szabálytalan burkolókő mindkét felülete hasított, azaz viszonylag sima, de nem annyira, mintha vágva és csiszolva lenne.
Félszabálytalan: a félszabálytalan terméskőnek egy vagy két egyenesre vágott széle van, a többi szabálytalan. A ragasztás felőli és a látható oldal természetes felületű.
Félszabályosra vágott: a ragasztás felöli és a látható oldal hasított, természetes felületű, a két nem látható oldal vágott, sima felületű, a végek egyenetlenek.
Szabályosra vágott: négy egyenesre vágott széle van, a ragasztás felöli és a látható oldal kézzel hasított, természetes felületű.
Mediterrán: mediterrán egy oldalon vágott, egy oldalon hasított: a ragasztás felőli oldal vágott (sima felületű), a látható oldal hasított (természetes felületű), a két nem látható oldal kézzel hasított (természetes felületű), a végek egyenetlenek.
Mediterrán két oldalon hasított: a ragasztás felöli és a látható oldal géppel hasított (természetes felületű), a két nem látható oldal kézzel hasított (természetes felületű), a végek egyenetlenek.
Sprengelt: szabályosra vágott sprengelt: négy egyenesre vágott széle van, a ragasztás felöli oldal vágott (sima), a látható oldal hasított, körbe a szélek mentén pedig az élek le vannak hasogatva.
Kockakő: minden oldal hasított (természetes felületű), a járófelület négyszög alakú.

{slider title="Vannak-e kövületek, csiga-, kagylómaradványok a köveken?"} Mészkövek esetén előfordul, hogy a felületen is láthatóak kagylómaradványok, csiga- és egyéb lenyomatok, de ez viszonylag ritka.

{slider title="Fagyálló-e a terméskő?"} A burkolókövek fagyállósága csak abban az esetben garantálható, ha megfelelő technológiával történik a felhasználásuk, fugázásuk és impregnálásuk (hidrofobizálásuk). A technológiai utasítások betartásán túl elengedhetetlen a burkolt, fugázott felület megfelelő impregnálása, ami megakadályozza a víz és a szennyeződések beszívódását a kapillárisokba.

{slider title="A termésköveknél mennyire pontosak, illetve állandóak a megadott méretek?"} ...

{slider title="Milyen kopásállóságú a terméskő?"} ...

{slider title="A terméskőből lehet falat, rézsűt építeni?"} ...

{slider title="A terméskövet függőleges és vízszintes felületre is lehet burkolni?"} Igen, terméskővel függőleges és vízszintes felületekre egyaránt lehet burkolni. A vékony köveket lábazati-, illetve díszítő falburkolatként, általában függőleges felületre, a vastag köveket főként vízszintes felületre, térburkolatnak, teraszok, járdák, kocsibejárók burkolására ajánljuk. A vastag kövek ugyanúgy beépíthetők függőleges burkolatként is.

{slider title="A terméskő burkolása során kell faragni az egyes burkolólapokat?"} A terméskövek burkolásánál burkolásánál valószínűleg szükség lehet egyes burkolólapok formájának alakítására, mivel a vastagság, a forma és a méret nem állandó. A kőlapok megmunkálásának mértéke függ a kivitelező felkészültségétől, illetve a felület simaságával szemben támasztott követelménytől.

{slider title="Pontosan ugyanolyan lesz a megrendelt terméskő burkolólap, mint a mintafelületen?"} A természetből származó termésköveket nem lehet teljesen azonos színben, vastagságban és minőségben szállítani (mindegyik egyedi darab). A természetben kialakult kőrétegek, egy kőzettípuson belül is más-más árnyalatúak, vastagságúak, illetve más jellemzőben is eltérőek lehetnek. A mintalapok, bemutató táblák csak az információadást szolgálják, szín és struktúra szempontjából nem kötelező érvényűek.

{slider title="Hogyan kell kiszámítani a szükséges terméskő burkolat mennyiségét?"} A laptermékek négyzetméterre megadott árai 8-12 mm-es fugaszélesség figyelembevételével értendők. Az egységrakományokon belül kb. 10-20 % arányban előfordulhat nem felhasználható kő (törmelék) is. Ebből adódóan, illetve a burkolás során történő szabásból, vágásból, faragásból, törésből eredő veszteségek miatt javasolt a 20-25 %-os mennyiségi ráhagyás, a burkolandó felület nagyságához viszonyítva.

{slider title="A terméskőből mekkora mennyiség van egy raklapon?"} Terméskőből általában egy raklapon 25 m2 kő van.

{slider title="A terméskőből egy sor egy négyzetméternek felel meg a raklapon?"} Nem, egy raklapon 27 sor van, ami nagyjából 25 m2-nek felel meg.

{slider title="Terméskövek burkolásnál a burkolólapokat olyan sorrendben kell felragasztani, ahogy leszedjük a raklapról?"} A burkolás megkezdése előtt, az egy fajta burkolókövet tartalmazó egységrakományokat meg kell bontani, és az egyes kődarabokat szín, illetve méret szerint össze kell keverni. Így biztosíthatjuk a szín, illetve méret szerinti egyenletes eloszlást.

{slider title="Terméskő burkolásánál keletkezik selejt?"} Az andezit bányászásakor, illetve terméskő burkolatok gyártásakor, az egységrakományokon belül kb. 10-20% arányban előfordulhat nem felhasználható kő (törmelék) is, valamint az egyes darabok kőporosak, sarasak, morzsalékosak lehetnek (bányanyers állapot). Ezekből adódóan, illetve a burkolás során történő szabásból, vágásból, faragásból, törésből eredő veszteségek miatt a mennyiség meghatározásánál javasolt a 10-30 %-os ráhagyás a burkolandó felülethez viszonyítva.

{slider title="Terméskőből készült burkoló- és falazó kövek megfelelnek az építési hatósági előírásoknak?"} Terméskő burkolat építésénél az „MSZ 04-803-2 Építő-és Szerelőipari Épületszerkezetek, Kőszerkezetek és Kőszobrász szerkezetek” előírásait figyelembe kell venni. Az általunk forgalmazott természetes kő- termékek ÉMI alkalmassági bizonyítvánnyal rendelkeznek, az Építőipari és Műszaki Engedély vizsgálata alapján a magyar időjárási viszonyoknak ellenállnak (fagyállóak)! A burkolókövek fagyállósága azonban csak abban az esetben garantálható, ha megfelelő technológiával történik a felhasználásuk, fugázásuk, és felületkezelésük. Minden kivitelezés megkezdése előtt javasolt kivitelező és/vagy építész szakember véleményét is kikérni.

{slider title="Padlófűtésnél is burkolható a terméskő aljzatra?"} ...

{slider title="Mit kell tenni a terméskő burkolólapokkal, mielőtt felragasztjuk a felületre?"} Beépítés előtt a természetes kőburkoló lapok mindkét oldaláról spaklival (vagy erre a célra megfelelő más eszközzel) lekaparjuk a felületi hártyás réteg(ek)et, majd erős vízsugárral, nagynyomású- vagy normál locsolótömlővel lemossuk.

{slider title="Mit kell tenni a burkolandó felülettel, mielőtt felragasztjuk rá a terméskő burkolólapokat?"} A burkolandó felület legyen tiszta, száraz és repedésektől mentes. Ha fennáll a nedvességtartalom emelkedésének vagy a nedvesség átütésének veszélye, akkor nedvességszigetelő anyagra van szükség.

{slider title="Milyen időjárási viszonyok között kell ragasztani a terméskő burkolólapokat kültérre?"} Csapadékos, ködös időben vagy közvetlenül előtte nem szabad megkezdeni a munkát. Nem ajánlatos terméskővel burkolni, ha a környezet +5 °C alatt és/ vagy a kő hőmérséklete +25 °C felett van!

{slider title="Milyen egyéb körülmények figyelembe vételével kell ragasztani a terméskő burkoló lapokat?"} Kizárólag tökéletesen száraz természetes kőlapokkal lehet burkolni a teljesen száraz burkolandó felületet. A burkolt felület csak akkor lesz megfelelő, ha az adott hely talajvíz viszonyait, tényleges teherbírását, csapadékvíz elvezetését a tervezésnél és kivitelezésnél figyelembe vesszük, és szakmailag tökéletesen kivitelezzük.

{slider title="Milyen anyaggal kell a terméskő burkolatot ragasztani?"} A burkolólapok ragasztása az általunk forgalmazott, a terméskövekhez kifejlesztett Cseppragi terméskő ragasztóval javasolt, amelyet 25 kg-os kiszerelésben lehet megvásárolni. A ragasztóanyag kiadóssága kb. 8 kg/m2.

{slider title="A burkolást követően mennyi idő múlva kell fugázni és milyen körülmények szükségesek a művelethez?"} A burkolást követően, de még a fugázás előtt a teljesen tiszta felületű köveket javasolt impregnálni, hogy a fugázás utáni cementmaradványok könnyebben eltávolíthatóak legyenek. Impregnálás után, csak a kezelt felület teljes száradása után kezdhető meg a fugázás (~24 óra).

{slider title="Milyen anyaggal lehet a terméskő burkolatot fugázni?"} Az kőburkolat fugázása az általunk forgalmazott, a terméskövekhez kifejlesztett Cseppfugi terméskő fugázóval javasolt, amelyet 25 kg-os kiszerelésben lehet megvásárolni. A fugázó anyag kiadóssága kb. 8 kg/m2.

{slider title="Szükséges dilatációs hézagot hagyni a terméskő vízszintes felületre történő burkolásánál?"} Beltérben 20-40 négyzetméterenként, kültéren 12-14 négyzetméterenként kell dilatációs hézagot hagynunk.

{slider title="Milyen vastagságú fugahézagot kell hagyni terméskő burkolásánál?"} Terméskő burkolásánál 8-12 mm fugaszélesség javasolt az egyes burkolólapok méretétől függően. Apró burkolókövek függőleges felületre történő burkolásakor elhagyhatók a fugarések, amivel egyedi felületet kaphatunk.

{slider title="Hőszigetelésre hogyan lehet ragasztani a terméskő burkolatot?"} Amennyiben szigetelt felületre burkolunk, a teher elosztásához egy megfelelő vastagságú huzalokból készült térháló felhelyezésére, vagy egyéb nyomáselosztó megoldásra is szükség lehet.

{slider title="A terméskő burkolható függőleges és vízszintes felületre is?"} A vékony (0,5-2 cm) köveket lábazati-, illetve díszítő falburkolatként, általában függőleges felületre, a vastag köveket (2-6 cm) főként vízszintes felületre, térburkolatnak, teraszok, járdák, kocsibejárók burkolására ajánljuk. A vastag kövek ugyanúgy beépíthetők függőleges burkolatként is.

{slider title="Vízszintes felületre történő terméskőburkoláshoz milyen alapot kell biztosítani?"} Andezit vízszintes felületre történő burkolásakor az alap vastagsága és rétegrendje attól függ, hogy a kész felület milyen terhelésnek lesz kitéve. Gépkocsiforgalom esetén minimum 10 cm-es beton alapot kell kialakítani. Ezzel kapcsolatban mindenképpen kérje kivitelező és/vagy építész szakember véleményét.

{slider title="Milyen anyagokkal lehet a terméskővel burkolt felületet védeni?"} A burkolást követően a teljesen tiszta felületű köveket le kell impregnálni, mert kizárólag az így kezelt felület fagyállósága garantált. Az impregnálások előtt célszerű a kezelendő felületet a megfelelő vegyi anyagokkal megtisztítani a különböző szennyeződésektől (alga, moha, olaj…) Mind az impregnáláshoz, mind a tisztításhoz ajánljuk az általunk kifejlesztett és forgalmazott Aqua Stop és Dry Cleaning termékcsaládok anyagait.

{slider title="Hogyan kell impregnálni a terméskő burkolatot?"} Az anyagot két rétegben kell felvinni a megtisztított felületre ecsettel vagy teddy hengerrel úgy, hogy az anyag folyjék meg a felületen. A felvitelt „vizeset a vizesre” eljárással kell végezni két rétegben, ami azt jelenti, hogy a második réteget a első réteg megszáradása előtt kell felvinni a felületre. A száradást követően a felület víztaszítóvá válik, így a burkolat nem fagy szét, illetve a szennyeződések nem tudnak beszívódni a felületbe. Részletes információkért forduljon vevőszolgálatunkhoz vagy olvassa el a termékcímkén szereplő utasításokat.

{slider title="A terméskő- impregnáló minden hidegburkolatra vagy kőfelületre használható?"} Az Aqua Stop impregnáló család számos speciális terméket tartalmaz, melyek külön-külön, más és más felületekre alkalmazhatók. Így más anyagot használunk pl. téglafelületre és betonra. Részletes információkért forduljon vevőszolgálatunkhoz.

{slider title="Milyen kiadóssága van a terméskő impregnálónak?"} Az impregnálók átlagos kiadóssága kb. 5 m2/liter, ami függ a kezelendő felülettől, annak nedvszívó képességétől. Minden esetben végezzen próbakenést egy nem látványos helyen.

{slider title="Milyen kiszerelésben kapható önöknél a terméskő impregnáló?"} Tisztító- és impregnáló szereink 1, 5, 10 literes kiszerelésben kaphatók, de kivitelezőknek 100 literes kiszerelésben is tudjuk biztosítani.

{slider title="A terméskő- impregnáló dobozán szerepel a felhasználási leírás?"} Minden tisztító- és impregnáló szerünk hátoldalán megtalálható a felhasználási útmutató. További információkért forduljon vevőszolgálatunkhoz.

{slider title="Burkolás után a karbantartás során, hogyan kell tisztítani a terméskő burkolatot?"} A tisztítandó felületekre a Dry Cleaning tisztítószereket általában hígítatlanul ecsettel vagy szivaccsal hordjuk fel. Pár percig hagyjuk a szert dolgozni a felületen, majd kefével súroljuk át. Szükség esetén ismételjük meg az eljárást. Ügyeljünk arra, hogy a szer ne száradjon meg a felületen.
A letisztított felületet bő vízzel öblítsük le. További információkért forduljon vevőszolgálatunkhoz.

{slider title="A terméskő tisztító minden hidegburkolatra használható?"} A Dry Cleaning család számos speciális terméket tartalmaz, melyek külön-külön, más-más felületekre alkalmazhatók. Így más anyagot használunk pl. téglafelületre és betonra. Részletes információkért forduljon vevőszolgálatunkhoz.

{slider title="Milyen kiadóssága van a terméskő tisztítónak?"} ...

{slider title="Milyen kiszerelésben kapható önöknél a terméskő tisztító?"} Tisztító- és impregnáló szereink 1, 5, 10 literes kiszerelésben kaphatók, de kivitelezőknek 100 literes kiszerelésben is tudjuk biztosítani.

{slider title="A terméskő- tisztító dobozán szerepel a felhasználási leírás?"} Minden tisztító- és impregnáló szerünk hátoldalán megtalálható a felhasználási útmutató. További információkért forduljon vevőszolgálatunkhoz.

{slider title="Terméskő burkolat fugázása után eltávolítható a fátyolszerű elszíneződés?"} A Dry Cleaning Cement Dirt Remover használatával könnyedén eltávolíthatjuk a cementfátylat, a cementmaradványokat, a salétromnyomokat.

{slider title="Terméskő burkolat impregnálása mennyiben befolyásolja annak színét, színárnyalatait?"} Az általános impregnálás nem változtatja meg a kezelt felület színét, ugyanakkor egy kissé élénkítheti azt, ami „vizes” hatást keltve olyan benyomást kelt, mintha a felület tisztább lenne. Amennyiben a sötét színt mélyíteni, illetve a kő erezettségét élénkíteni szeretné, úgy egy külön erre a célra kifejlesztett anyagot ajánlunk.

{slider title="Általánosságban milyen gondozást igényel a terméskő burkolat?"} Figyelni kell rá, hogy savas vegyszereket ne használjunk. Ha előre tudjuk, hogy a felület nagy igénybevételnek lesz kitéve, akkor érdemes leimpregnálni, hogy a nedvesség és a környezeti hatások ne károsítsák a felületet. Beltéren rendszeresen tisztítani kell a burkolatot speciális, természetes kőburkolatokra kifejlesztett tisztítószerrel. Kb. 5-10 évenként szükség lehet a felület újracsiszolására – ez felülettől függő lehet, és újraimpregnálásra is.

{slider title="Hogyan, mivel tisztítható a gránit felület?"} Általános tisztító szerrel is, de speciális, erre a célra kifejlesztett tisztítószerrel. Telepítés után közvetlenül érdemes elvégezni a tisztítást és az impregnálást is. Évente egy alkalommal ajánlott a felület frissítését elvégeztetni egy szakemberrel.

{slider title="Hogyan, mivel tisztítható a mészkő felület? Mivel tisztítható a márvány?"} Kifejezetten mészkőre, márványra kifejlesztett, speciális tisztítószerrel tisztíthatók ezek a kőfajták, mivel annyira érzékenyek a savas tisztítószerekre, akárcsak a bőrünk. Kerülni kell minden savas, ecetes, maró hatású szert.

{slider title="A Csepp- Kőker Kft. vállal kivitelezést?"} Sajnos nem vállalunk kivitelezést, de tudunk ajánlani terméskövekre szakosodott kőfaragó-burkoló szakembert.

{/sliders}

Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ a látogató statisztika gyűjtéséhez.